Informace z města

Zveřejněno 16. 5. 2022

Přednášky o udržitelném rozvoji

V úterý 10. 5. 2022 se na základní škole v budově Komenského uskutečnily dvě přednášky na téma udržitelného rozvoje, kterých se zúčastnilo 50 žáků 8. tříd.

Přednášky vedla lektorka paní Marta Vencovská. V rámci prezentací žákům vysvětlila co je udržitelný rozvoj. Jeho cílem je zmírnit či odstranit negativní projevy dosavadního způsobu vývoje lidské společnosti, a to tak, aby naši planetu mohla obývat i budoucí generace. Žáci byli seznámeni s provázaností na místní Agendu 21, která slouží k uplatňování zásad udržitelného rozvoje ve veřejné správě. Byly zvýrazněny 3 hlavní pilíře: environmentální, ekonomický a sociální. Lektorka zdůraznila jeden ze 17 cílů udržitelného rozvoje a to „Odpovědnou výrobu a spotřebu“, protože tento cíl apeluje nejen na chování firem, ale hlavně na jednotlivce.

Žáci byli následně po třídách rozděleni do 5 skupin a měli za úkol popsat své téma z hlediska přínosů, hrozeb a také vymyslet řešení „jak na to“. Témata byla: potraviny, odpady, bydlení, oděvy a zemědělství. Na závěr dostaly skupiny možnost odprezentovat své výsledky a pohledy na ně z hlediska odpovědné výroby a spotřeby. Žáci si uvědomili, jak moc je důležité vybalancovat a udržet rovnováhu výroby a spotřeby tak, aby vše bylo v souladu s udržitelným rozvojem.

Zpět na seznam aktualit