Informace z města

Zveřejněno 29. 4. 2024

Kurz první pomoci

Seznámili jsme se se zásadami první pomoci.

24. 4. 2024 jsme uspořádali na městském úřadě v Týnci nad Sázavou Kurz první pomoci pro veřejnost.

Pozvali jsme záchranáře Bc. Adama Svobodu, DiS., ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Hovořil například o tom, jak zastavit masivní krvácení na končetinách, v junkčních oblastech a zbytku těla. „Pro zástavu masivního krvácení na končetinách je nejlepší použít turniket nebo gumové škrtidlo, které nakládáme co nejvýše na poraněnou končetinu. Při zástavě masivního zevního krvácení, kdekoliv na těle, je dobré použít nějakou kompresní vrstvu, aby nám při tlaku na ránu neklouzaly ruce,“ řekl Svoboda.

Upozornil také, jak je důležité dbát na tepelný komfort poraněného, protože podchlazení snižuje přirozenou schopnost krve srážet se a tudíž může ovlivnit i velikost krevní ztráty. K zábraně podchlazení je ideální mít po ruce aluminiovou termofolii nebo deku, ale postačí i mikina či kabát.

Záchranář účastníkům ukázal kardiopulmolární resuscitaci dětí a dospělých. Seznámil je se správnou diagnostikou zástavy dechu, technikou nepřímé srdeční masáže i dýchání z úst do úst. „Správná frekvence kompresí hrudníku je 100 - 120/min. a po každých 30 kompresích by měly následovat dva umělé vdechy,“ upozornil Svoboda.

Účastníci se také dozvěděli, co mají dělat při vyraženém dechu nebo jak poskytnout první pomoc při vniknutí cizího tělesa do dýchacích cest. Zajímavé bylo také povídání o rozdílu mezi mokrým a suchým tonutím, kdy svou roli hraje laryngospasmus, který uzavře dýchací cesty.

Moc děkujeme panu Svobodovi za přednášku a ukázky.

Akce se konala v rámci přednáškového cyklu Bezpečné město, který organizuje Zdravé město Týnec.

 

 

Zpět na seznam aktualit