Informace z města

Zveřejněno 5. 2. 2024

Náhled do dětské psychologie II

Přednáška v rámci cyklu přednášek ze Zdravého města

V pondělí 22.01.2024 se v zasedací místnosti městského úřadu konala přednáška v rámci cyklu Zdravého města „Náhled do dětské psychologie II“. Tematicky navazovala na zářijovou přednášku. Lektorkou byla opět PhDr. Kristýna Klápová. V úvodu krátce shrnula přednášku minulou a pokračovala tématem „Hranice ve výchově“.

Lektorka objasnila nutnost „pomyslných hranic“, které určují, co dítě může a nemůže dělat. Pro děti jsou velice důležité a v podstatě poskytují bezpečí a jistotu. Naopak bezhraniční výchova může vzbuzovat v dítěti strach, pocit nebezpečí a nejistoty. S rostoucím věkem dětí by se hranice měly postupně rozšiřovat.

V případě příliš úzkostlivé výchovy hrozí, že se dítě méně naučí a bude se více bát. Musíme je naučit, aby se dokázaly sami vypořádat s frustrací, že věci nejsou podle jejich představ. Jen tak je připravíme na život plný překážek. Děti neustále tyto hranice testují – je to jejich zákonitý úkol, vývojový program. Potřebují se ujišťovat, že jsme stále konzistentní. My musíme být důslední, protože tím vyvoláváme velký pocit bezpečí dítěte.

Lektorce velice děkujeme za zajímavou přednášku a výchovné rady a tipy.

Zpět na seznam aktualit