Informace z města

Zveřejněno 4. 12. 2023

Kyberšikana

Přednáška na téma kyberšikana a závislosti dětí na PC, mobilech a tabletech

Ve středu 29. listopadu jsme v rámci přednášek Zdravého města připravili pro občany další přednášku z cyklu Bezpečné město. Tématem byla tentokrát kyberšikana a závislosti dětí na počítačích, mobilech a tabletech. Lektorem byl zkušený preventista Policie ČR z Benešova Jaroslav Bican.

Bezmála tříhodinová přednáška měla velký úspěch. Návštěvníci se dozvěděli, že kyberšikana je pomlouvání, zastrašování, ztrapňování s využitím internetu, mobilních telefonů nebo jiných informačních technologií. Šikana a kyberšikana mají společný cíl - ubližovat. Využívání virtuálního světa je anonymní, a proto může ubližovat kdokoliv. Důležité je přemýšlet co, kde a s kým sdílíme informace. Většina sociálních sítí je právě o sdílení informací a osobní fotografie, která se považuje za nejzákladnější osobní údaj, může skončit kdekoliv u kohokoliv. Důležité je si uvědomit, že nad zaslanou fotografií ztrácí odesílatel kontrolu a stává se veřejně dostupnou. Není třeba každému ukazovat, co jsme měli k obědu nebo jak se cítíme. Pokud narazíte na útočníka, neboli „predátora“, ukončete s ním komunikaci a zablokujte si ho.

Účastníci se také dozvěděli, jaké nástrahy čekají děti při hraní her, např. Roblox, Fortnite, Minecraft a GTA. Hraním těchto her získávají dopamin, hormon štěstí a proto se pro ně hra stává návykovou. Během hraní her probíhá chat nebo videohovor, kde mohou narazit na „predátora“. Aby si mohly rozšířit herní možnosti, udělají cokoliv, např. pošlou osobní fotografie, nebo platí skutečnými penězi.

Dalším nebezpečím je závislost na mobilním zařízení. Spolu s poslechem ze sluchátek může z uživatele udělat tzv. „smart zombie“. Chodí po ulici, sledují mobil a nevnímají dopravní prostředky. Tímto chováním ohrožují své zdraví.

Lektor také upozornil na rizika sdílených platforem, jako jsou např. Facebook, TikTok, WhatsApp, Messenger, Instagram či Pinterest. Proto jsou zde opodstatněná věková omezení. Seznámil účastníky s praktikami „predátorů“, kteří jsou schopni využít jakýchkoliv informací, které děti na sítích sdílejí.

V průběhu přednášky lektor pustil několik odstrašujících, varujících, ale i poučných videí. Závěrem přednášející zmínil případy několika odsouzených pachatelů, a čím se provinili.

Uvedl také několik tipů např. na knihu Hustej internet nebo na filmy Marty is dead, Anna is missing, Na hory … Bylo to velice poučné. Děkujeme za skvělou přednášku.

Zpět na seznam aktualit