Informace z města

Zveřejněno 15. 11. 2023

Zdravé město Týnec je šampion

Zdravé město Týnec získalo letos prestižní titul ŠAMPION poprvé

V pondělí 13. listopadu 2023 byla ve slavnostním sále Parlamentu České republiky předána ocenění pro ŠAMPIONY Zdravých měst, obcí a regionů za rok 2023. Zdravé město Týnec získalo letos prestižní titul ŠAMPION poprvé. Spolu s Týncem nad Sázavou získali nově tento titul ještě města Dačice a Jilemnice.

Ocenění převzal z rukou 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Věry Kovářové, starosta města Týnec nad Sázavou Martin Kadrnožka. Gratulaci přijal rovněž od místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Bartošky a od zástupců ministerstev pro místní rozvoj a vnitra. Skupina „Šampionů“ je nejvyšší příčkou Ligy Zdravých měst. Tomu předchází stupeň „Pokročilí“, „Začátečníci“ a „Pozorovatelé“. Liga funguje ve Zdravých městech od roku 1998. Je vyhlašována každoročně, má jednoduchá a přehledná pravidla, kam patří aktivní práce s veřejností, systémové plánování k udržitelnému rozvoji a zdraví, prezentace ukázkových aktivit apod. Liga je motivačním systémem, který nevyžaduje výkaznictví, postup a realizované aktivity sleduje sama asociace NSZM ČR a je průběžně schvalováno její valnou hromadou.

Mezi těmi, kteří nejvyšší pozice obhajují opakovaně, jsou: Kraj Vysočina, Statutární města Brno a Jihlava, Města Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice, Rožnov p. Radhoštěm, Velké Meziříčí, Městské části Praha 10 a Praha 12 a obec Bory.

Zpět na seznam aktualit