Informace z města

Zveřejněno 15. 12. 2022

Školní fórum 2022

Jak dopadlo školní fórum

Ve čtvrtek 24. 11. 2022 se konalo v Základní škole Týnec nad Sázavou „ŠKOLNÍ FÓRUM“. Zástupci 5. - 9. tříd zde diskutovali, jak vylepšit prostředí či vybavení školy a okolí a také možnosti zlepšení ve městě. Následovalo hlasování žáků o jednotlivých návrzích. K prvním deseti návrhům týkajících se města se vyjádřil starosta města a k deseti návrhům za školu se vyjádřila ředitelka školy.

Následovala celoškolní hlasovací anketa, opět rozdělená na dvě části – pro město a pro školu:

  1. V nápadech pro město se umístila na prvním místě akce „Vybudovat vnitřní posilovnu“, na druhém místě „Vylepšit skatepark“. Pro vnitřní posilovnu bude město v příštím období hledat prostor a způsob financování. V úvahu připadá i rozšíření sportovního zázemí na ZŠ Komenského. Co se týká skateparku, tak tam již technické přípravy dokumentace na rozšíření areálu započaly. Další v pořadí se umístily postupně tyto nápady: zřídit dětské komunitní centrum, více zeleně ve městě, větší propagace sportovních klubů, rekonstrukce ZUŠ, renovace hřiště u nové ZŠ + vybudování workoutového hřiště, renovace parkovací plochy u Bisportu, více parkovacích míst a na posledním místě byl nápad u knihobudek nahradit sklo plastem. Tyto návrhy bude město postupně zpracovávat, kromě parkovací plochy u Bisportu, která bohužel není v majetku města a nelze o něm tedy rozhodovat.
  2. U nápadů pro školu se umístilo na prvním místě „Více výletů s přespáním“, na druhém místě „Bariéry mezi pisoáry na chlapeckých WC“. U akce „Více výletů s přespáním“ bude velice záležet na organizačních možnostech školy. Návrh bariér na WC bude připraven k realizaci.
    Jako další v hlasovacím žebříčku se umístilo více technických zápisků (na 2. stupni), zlepšení kvality rozhlasu (na 1. a 2. stupni), zrušení zákazu mobilů na škole, klidová zóna na 2. st. a na staré škole, možnost návštěv na opačném stupni v nové škole, vylepšení venkovního areálu školy, fixy do každé třídy, na posledním místě pak častější doplňování toaletního papíru. I těmito návrhy se bude škola postupně zabývat. U některých nápadů bude umožnění a realizace snazší - více technických zápisků (na 2. stupni), kvalita rozhlasu, častější doplňování toaletního papíru. Některé nápady však naráží na daná pravidla školy (zrušení zákazu mobilů na škole) a nelze je realizovat.

Návrhy klidové zóny a další vylepšování venkovního areálu připraví škola ve spolupráci s městem.

Tato aktivita probíhá v rámci projektu "PART-NET", podpořeného grantem z fondů EHP 2014-2021.

Alena Pivoňková, koordinátorka Zdravého města a MA21

Zpět na seznam aktualit