Informace z města

Zveřejněno 28. 11. 2022

Bezpečnost a kvalita potravin

Pro zdraví je důležitá především pestrá strava

V pondělí 21. 11. 2022 se v zasedací místnosti městského úřadu konala přednáška pro veřejnost s názvem Bezpečnost a kvalita potravin. Přednášejícím byl Ing. Jan Pivoňka, PhD., z Ústavu konzervace potravin na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Pro týneckou veřejnost připravil prezentaci se stručným přehledem zajímavosti z oblasti bezpečnosti a kvality potravin. Prezentace obsahovala témata, kterým se studenti VŠCHT věnují celé semestry.

Úvodní část přednášky byla věnována pojmu „kvalita potravin“. Posluchači měli možnost se vyjádřit, co si pod „kvalitou“ představují a co je pro ně při koupi potravin důležité. Bylo zmíněno i GMO (geneticky modifikované organismy), éčka, aromata zdraví a jejich vliv na zdraví. Zajímavé bylo také zjištění, že člověk spotřebuje přes 50 kg cukru ročně. A protože se cukr v těle ukládá, je to jedním z důvodů, proč má čím dál více lidí problém s obezitou.

V průběhu přednášky zazněly zajímavé dotazy, např. zda jsou biopotraviny zdravé, jak budou možná vypadat potraviny za dvacet let, jaký je rozdíl mezi etylvanilinem, vanilinem a vanilkou, anebo proč je dobré houby z pěstíren krátce osvítit UV lampou.

Zajímavý byl také pohled do historie z oblasti zpracování potravin, které měly klíčový vliv na kvalitu dnešních potravin. Část přednášky byla věnována problematice výživové hodnoty. Přednášející varoval přítomné před marketingovými praktikami, které používají někteří prodejci doplňků stravy, a vysvětlil posluchačům, že pro zdravého strávníka je důležitá především pestrá výživa s dostatečným podílem ovoce, zeleniny, ryb, masa, luštěnin, ale i mléčných výrobků. Zvláště upozornil na nutnou balanci mezi energetickým příjmem a výdajem, který je problematický nejen u dospělé populace, ale především u dětí, u kterých nás trápí obezita již v raném věku, nyní mnohem častěji než dříve. Prostor dostala i bezpečnost dopravy. Přítomní se dozvěděli, jak funguje systém zajištění bezpečných potravin celosvětově, v EU a v České republice. Pro některé posluchače bylo překvapením, kolik energie a kolik odborníků se této problematice věnuje. Navzdory stále se nově objevujícím nebezpečím (například mikroplasty a léčiva ve vodě) je možné potraviny, které kupujeme považovat za velmi bezpečné. Jedním z rizik spojených s potravinami může být i špatně poskládaná dieta. Správné složení diety a konzumace kvalitních potravin mohou ovlivnitaž z 60 % kvality života a to především v pozdějším věku, přičemž nejcitlivějšími jsou malé děti a starší populace.

Zajímavé byly rovněž informace o geneticky modifikovaných potravinách. Na regálech obchodů se s nimi v podstatě nesetkáte. V EU jsou pěstovány pouze ojediněle, například soja pro výrobu krmiv, která je do EU dovážena. Ta je z více než dvou třetin geneticky modifikovaná. Podle přednášejícího však není třeba se geneticky modifikované produkce obávat. Její testování a schvalování je velmi zdlouhavý a komplikovaný proces, zahrnující jak hodnocení vlivu na zdraví spotřebitelů, tak hodnocení vlivu na životní prostředí.

V průběhu semináře byly představeny některé nové potraviny, se kterými je možné se setkat na trhu v EU. Jde především o nově schválený hmyz pro konzumaci lidmi (doposud bylo možné jej využívat pouze jako krmivo pro zvířata). Setkat se tak můžeme například s proteinovými tyčinkami s hmyzí moukou, cvrčky obalovanými v čokoládě nebo ochucenými červy. V závěru prezentace si mohli posluchači tipnout, která potravina obsahuje 16 látek, které jsou používány do potravin jako přídatné látky, tzv. éčka. Nikdo z přítomných se netrefil. Bylo to rajče. Vesměs se totiž jednalo o vitamíny a biologicky aktivní látky, které jsou přirozeně v potravinách přítomné, avšak pokud se do nich přidají, již jsou na obale označeny jako látky přídatné.

Děkujeme Janu Pivoňkovi za velmi poučnou přednášku. Z toho plyne poučení, že velký vliv na naše zdraví má to, co jíme. My sami jsme odpovědní. Klíčové je tedy jíst střídmě, ale pestře a vyvarovat se potravinám, které jsou zdrojem prázdných kalorií, jako jsou například cukrovinky a slazené nápoje. Přestože jsme slyšeli o mnohých nebezpečích souvisejících s průmyslovou výrobou potravin, byli jsme ubezpečeni, že zajištění bezpečnosti potravin je v ČR věnována skutečně významná péče.

Toto byla poslední přednáška z letošního cyklu Bezpečné město v rámci projektu Zdravé město Týnec. Příští rok se můžete také těšit na další přednášky z různých oblastí - viz článek Cyklus Bezpečné město pokračuje. Pro další informace sledujte web města Týnec nad Sázavou, FB Týnecké vlnění či týnecký Mobilní rozhlas.

Zpět na seznam aktualit